Przepis na kolorowe donuty. Alternatywna wersja klasycznych polskich pączków.

Pączki uwielbia chyba każdy, jest to słodka przekąska, której ciężko sobie odmówić. A co powiecie na alternatywę klasycznych pączków w postaci kolorowych donutów. Moja córka je uwielbia. Ostatnio znalazłam przepis i postanowiłam upiec domowe pączki – donuty. Dla mojej Mai największą radością było zdobienie ich kolorowym lukrem i cukierkowymi posypkami, dla mnie i mojego męża zajadanie się nimi 🙂  Z okazji Tłustego Czwartku postanowiłam podzielić się z wami tym przepisem.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 laska wanilii
  • 120 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 25 g  świeżych drożdży
  • 1 l oleju rzepakowego (do smażenia)

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wyciągamy nasionka. Mleko zagotowujemy z nasionkami oraz całą laską wanilii, po czym odstawiamy do przestudzenia, tak aby było letnie.

Drożdże dokładnie rozcieramy z niewielką ilością cukru do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciepłego mleka wyjmujemy laskę wanilii. Drożdże dokładnie mieszamy z mlekiem. Całość wlewamy do mąki, lekko mieszamy, tworząc zaczyn. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 min.

Masło roztapiamy. Wyrośnięty zaczyn mieszamy z żółtkami oraz płynnym masłem. Ciasto zagniatamy, aż zacznie odklejać się od dłoni. Jeśli będzie zbyt luźne, dodajemy odrobinę mąki i zagniatamy. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ponownie je zagniatamy. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie ponownie je zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm. Za pomocą szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 7-8 cm. W środku wycinamy mniejsze kółka, tutaj przyda się kieliszek 🙂 Odstawiamy ponownie na chwilę do wyrośnięcia.

Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 160-180°C. Jeśli nie mamy termometru kuchennego, możemy wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem kawałek kromki chleba i odliczyć 16 sekund. Jeśli w tym czasie chleb się zarumieni będzie to oznaczało, że temperatura oleju ma 180°C.

Wyrośnięte donuty smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe pączki układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Odstawiamy do wystudzenia.

Czas na zdobienie 🙂

Polewa czekoladowa:

  • 40 ml śmietanki UHT 30%
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 15 g masła

Śmietankę zagotowujemy w małym rondlu. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy miękkie masło i mieszamy.

Kolorowy lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 3-4 łyżki wody
  • sok z buraka, kurkuma, kakao,  lub barwniki spożywcze
  • cukierkowe posypki

Przesiany cukier puder łączymy z kilkoma kroplami soku z cytryny i wodą. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Lukier dzielimy na części i dodajemy barwniki naturalne lub spożywcze.

Czekoladową polewę i lukry wlewamy do naczyń o płaskim dnie tak, żeby płynu nie było więcej niż 5-7 mm. Każdego donuta zanurzamy w polewie lub lukrze. Wierzch posypujemy kolorowymi posypkami.

Spróbujcie bo pycha 🙂

 

 

5 1 vote
Article Rating
0 comments
63 polubień
Prev post: Jak uniknąć rozstępów po porodzie: Poznaj sprawdzony sposóbNext post: Niedziele handlowe w 2019 roku
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

O mnie

Rodzina jest fundamentem mojego szczęścia, inspiracją do życia i tworzenia. To dzięki niej postanowiłam założyć tę stronę. Mam dwie wspaniałe córki, kochającego męża i najwierniejszego psa pod słońcem. Cześć, jestem Monika i zapraszam do mojego Szczęśliwego Domu!
Przeczytaj więcej

Najpopularniejsze
Kalendarz
czerwiec 2022
PWŚCPSN
« sty  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Ostatnie wpisy